Securitate si Sanatate in Munca – Substantele toxice, efectele lor si riscuri SSM

Solicita oferta PaginiStiriVideoCOR SERVICIU CLIENTI : 0748.028.457 [email protected]  


RSGE Breadcrumbs arrowStiri Breadcrumbs arrowSecuritate si Sanatate in Munca Breadcrumbs arrowSubstantele toxice, efectele lor si riscuri SSM

laborator chimicSubstantele toxice, efectele lor si riscuri SSMUltima actualizare: 2014-06-26 10:57:49

Substantele toxice, efectele lor si riscuri SSM

In functie de efectul lor asupra organismului uman, substantele toxice se pot clasifica astfel:

– substante toxice neuroparalitice – cele care actioneaza asupra sistemului nervos central si, in concentratii mari, provoaca moarte;
– substante toxice asfixiante – cele care afecteaza sistemul respirator;
– substante toxice iritante – cele care produc inflamarea si iritarea tesuturilor si mucoaselor;
– substante toxice narcotice – cele care actioneaza asupra sistemului nervos si provoaca narcoza.

Definitii
Substantele si preparatele iritante sunt substantele si preparatele necorosive care prin contact imediat, prelungit sau repetat cu pielea ori cu mucoasele pot cauza o reactie inflamatorie.

Substantele si preparatele sensibilizante sunt substantele si preparatele care prin inhalare sau penetrare cutanata pot da nastere unei reactii de hipersensibilizare, iar in cazul expunerii prelungite produc efecte nefaste caracteristice.

Substantele si preparatele toxice pentru reproducere sunt substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot produce ori pot creste frecventa efectelor nocive nonereditare in progenitura sau pot dauna functiilor ori capacitatilor reproductive masculine sau feminine.

Substantele si preparatele nocive sunt substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot cauza moartea sau afectiuni cronice ori acute ale sanatatii.

Substantele mutagene si cancerigene

Substantele mutagene pot provoca aparitia brusca a unui caracter genetic nou, producand mutatii. Substantele cancerigene sunt cele care genereaza tumori maligne. S-a constatat ca peste 80% dintre agentii cancerigeni au si efect mutagen.

Definitii
Substantele si preparatele mutagene sunt substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot cauza anomalii genetice ereditare sau pot creste frecventa acestora.

Substantele si preparatele cancerigene sunt substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot determina aparitia afectiunilor cancerigene ori pot creste incidenta acestora.

Gazele, vaporii si aerosolii caustici

Acestea sunt substante care, in contact cu organismul, provoaca arsuri. Leziunile organice provocate de arsurile chimice difera in gravitate in functie de natura, concentratia si durata contactului cu substanta caustica.

Dupa localizarea lor, arsurile chimice pot fi:
– cutanate, care sunt si cele mai frecvente;
– ale cailor respiratorii si tubului digestiv, care sunt si cele mai periculoase;
– oculare etc.

Definitie
Substantele si preparatele corosive sunt substantele si preparatele care in contact cu tesuturile vii exercita o actiune distructiva asupra lor.

Pulberile in suspensie in aer, gazele sau vaporii inflamabili

Principalul pericol al existentei acestui tip de agent chimic in mediul de lucru este producerea de incendii cu consecintele bine cunoscute.

Definitii
Substantele si preparatele inflamabile sunt substantele si preparatele lichide cu un punct de aprindere scazut.

Substantele si preparatele foarte inflamabile:
– substantele si preparatele care pot sa se incalzeasca si apoi sa se aprinda in contact cu aerul la temperatura ambianta, fara aport de energie; sau
– substantele si preparatele solide care se pot aprinde cu usurinta dupa un scurt contact cu o sursa de aprindere si care continua sa arda sau sa se consume si dupa indepartarea sursei; sau
– substantele si preparatele lichide cu un punct de aprindere foarte scazut; sau
– substantele si preparatele care in contact cu apa sau cu aerul umed emana gaze foarte inflamabile in cantitati periculoase.

Substantele si preparatele extrem de inflamabile sunt substantele si preparatele chimice lichide cu un punct de aprindere foarte scazut si cu un punct de fierbere scazut, precum si substantele si preparatele gazoase care sunt inflamabile in contact cu aerul la temperatura si la presiunea mediului ambiant.

Pulberile in suspensie in aer, gazele sau vaporii explozivi

Exploziile de natura chimica sunt rezultatul unei reactii chimice foarte rapide si cu consecinte deosebit de grave asupra sanatatii lucratorilor.

Definitii
Substantele si preparatele explozive sunt substantele si preparatele solide, lichide, pastoase sau gelatinoase care pot sa reactioneze exoterm in absenta oxigenului din atmosfera, producand imediat emisii de gaze, si care, in conditii de proba determinate, detoneaza, produc o deflagratie rapida sau sub efectul caldurii explodeaza cand sunt partial inchise.

Substantele si preparatele oxidante sunt substantele si preparatele care in contact cu alte substante, in special cu cele inflamabile, prezinta o reactie puternic exoterma.

Pulberile pneumoconiogene

Atmosfera de la locurile de munca poate contine pulberi, din care cele mai periculoase sunt cele invizibile cu continut mai mic de 5 microni. O parte din aceste pulberi pot provoca transformari pulmonare, numite generic „pneumoconioze”.

Imbolnavirea lucratorului expus pulberilor pneumoconiogene este dependenta de:
– agresivitatea pulberilor;
– concentratia lor in atmosfera inhalata;
– perioada de timp in care s-a inhalat pulberea.

Unele pulberi, precum cele de azbest, au si efect cancerigen. Altele, pe langa leziunile pulmonare, pot afecta si inima.

Te-ar mai putea interesa :

• Specificitatea SSM
Ce este, până la urmă, Securitatea și sănătatea în muncă? Ce trebuie să înțeleg, ce trebuie să rețin, ce pot da la o parte din toată această informație stufoasă și greu digerabilă care mie, ca antreprenor, îmi impune atâtea rigori?!?   • Cum faci evaluarea riscului la securitatea fizica, rapid si eficient?
Cum faci evaluarea riscului la securitatea fizica, rapid si eficient? Iata cateava idei, propuneri si solutii pentru ca acest proces sa se desfasoare cum iti doresti. Atunci cand vorbim despre eficienta, cu siguranta ne referim implicit, la scopuri. Obiectivele profesionale pe care le avem ca manag   • Mintea neinteleasa
Verificam cele mai puternice echipamente folosite pe fiecare loc de muncă. Se impiedica, cad si isi lovesc masinile în timp ce privesc în jos concentrati asupra telefoanelelor mobile. Acestea interzic echipamentele individuale de protectie și se rănesc folosind unelte familiare. Ei f   • Mai mult de 30 de obligatii pe linie SSM ale angajatorilor
Nu ne-am propus sa realizam in acest articol o lista exhaustiva a obligatiilor angajatorului pe linie SSM. Insa, dorim sa semnalizam prezenta acestora  in numar mai mare de 30 in legislatia in vigoare. Acest lucru creste gradul de constientizare asupra  nevoii de management al timpului in   • Cine este responsabil sa traduca in limba romana cartea tehnica de securitate a unei masini industriale
Chiar daca lucrati in domeniu si nu este un termen nou, dorim sa incepem acest articol prin a explica ce este cartea tehnica de securitate. Cartea tehnica de securitate este documentul care permite exploatarea in conditii de securitate a utilajelor, motoarelor si masinilor industriale. Ea cuprinde p   Vezi toate stirile din categoria Securitate si Sanatate in Munca

Ultimele noutatiSpecificitatea SSM   Ce este, până la urmă, Securitatea și sănătatea în muncă? Ce trebuie să înțeleg, ce trebuie să rețin, ce pot da la o parte din toată această informație stufoasă și gr
Citeste mai departe Cauti un evaluator de risc pentru compania ta?   Daca esti in cautarea unui evaluator de risc pentru compania, organizatia sau institutia pe care o conduci, trebuie sa stii ca esti la un telefon distanta de un specialist in acest domeniu. Probabil
Citeste mai departe Mintea neinteleasa   Verificam cele mai puternice echipamente folosite pe fiecare loc de muncă. Se impiedica, cad si isi lovesc masinile în timp ce privesc în jos concentrati asupra telefoanelelor mobile. Ac
Citeste mai departe

ProtectiaMuncii-EvaluareRisc.ro:
Abilitare Cariere Despre noi Ghid alegere stingatoare Intrebari frecvente Legislatie Parteneri Utile Contact
Suntem pe:

 Facebook

YouTube

 Youtube

Google+

 Google+

 

Tel: 0748.028.457

 Echipamente SSM si PSI

 

 ANPC