Securitate si Sanatate in Munca – Specificitatea SSM

Solicita oferta PaginiStiriVideoCOR SERVICIU CLIENTI : 0748.028.457 [email protected]  


RSGE Breadcrumbs arrowStiri Breadcrumbs arrowSecuritate si Sanatate in Munca Breadcrumbs arrowSpecificitatea SSM

Specificitatea SSMUltima actualizare: 2018-02-13 23:42:45

Ce este, până la urmă, Securitatea și sănătatea în muncă?

Ce trebuie să înțeleg, ce trebuie să rețin, ce pot da la o parte din toată această informație stufoasă și greu digerabilă care mie, ca antreprenor, îmi impune atâtea rigori?!?

S-a tot dezbătut, fiind prezentat ca un subiect sensibil, definitoriu pentru piața antreprenorială, pentru evoluția noastră socială, deopotrivă.

S-a reglementat la nivel european și s-a  instituit, la nivel intern, prin mijloace proprii, dar care, totodată, transpun aceste cerințe minime impuse de Uniunea Europeană, cu scopul concretizării acestui angajament economic și social – SSM ul.

Deci antreprenorul, da, el, angajatorul meu, al tău, al vostru trebuie să-și creeze un sistem unic, propriu nevoilor și resurselor sale, dar mai ales care să se plieze pe specificitatea domeniului de activitate a întreprinderii pe care o dezvoltă, sistem prin care să asigure protecția muncii noastre, a voastră, a lucrătorilor săi.

 

Prin urmare, securitatea și sănătatea în muncă, pe scurt SSM ul, sau protecția muncii, astfel cum este binecunoscută, ție, antreprenorulule, și ție, lucrătorule, urmărește:

Ø pe de o parte: ~ să promoveze și să mențină, prin măsuri corecte, veritabile, bunăstarea fizică, mintală și socială a lucrătorilor, indiferent de domeniul de activitate, indiferent de factorii de risc inerenți, și nu oricum, ci la cel mai înalt nivel realizabil, posibil, în acest sens,

~ asigurându-vă, vouă,  lucrătorilor, permanent, un mediu de lucru adecvat nevoilor voastre fizice și psihice;

~ adaptând activitățile, sarcinile de serviciu, metodele de muncă și de producție la lucrător, prin aceasta stimulându-vă  permanent potențialul, angrenându-vă deci constant în procesul muncii, și, prin acesta, scoțându-vă din rutina cotidiană a muncii, cu propriile voastre resurse și capacități, și ținându-vă departe de bolile profesionale.

Ø  pe de altă parte: ~  să prevină efectele negative pe care un mediu de lucru impropriu, condițiile insuficiente și nesatisfăcătoare pentru desfășurarea optimă a activității le-ar putea genera asupra sănătății voastre, a lucrătorilor;

~ să protejeze lucrătorii, prin evaluări reale, continue riscurilor profesionale specifice, de pericolele care le amenință sănătatea.

 

Altfel spus, securitatea și sănătatea muncii acoperă toate aspectele legate de bunăstarea socială, psihologică și fizică a lucrătorilor, ceea ce înseamnă că, pentru a o asigura, pentru a o transpune de la stadiul de concept, la concret, deci de a o pune în practică, este necesar ca între voi toți angajatorii și, implicit, angajații voștri să existe o colaborare permanentă, continuă în tot ceea ce înseamnă risc profesional și măsuri SSM și, de asemenea, să participați la programe de informare și instruire, programe ce abordează problematici ale securtății și sănătății, cu referire la aspecte ce țin de SSM și medicina muncii: igienă industrială, toxicologie, siguranța aparaturii și echipamentelor de muncă, ergonomia, psihologia muncii, inclusiv securitatea la incendii, pentru situațiile ce ar putea genera ș degenera într-un incendiu în mediul vostru de muncă.

 

Trebuie să conștientizăm că toate acele condiții de muncă improprii, deci care nu corespund nevoilor impuse de specificul muncii, dar și de resursele care vin să facă posibilă desfășurarea activității antreprenoriale, generează riscuri profesionale specifice ce afectează sănătatea și securitatea lucrătorilor.

Trebuie să știm că fabricile, uzinele nu sunt singurele medii de lucru unde pericolele ne pândesc la tot pasul sau care ne supun unor condiții de lucru nesănătoase sau periculoase.

Pericolul, deghizat în factori de risc, poate exista pretudindeni, chiar și în aer liber, în mediul natural. De alminteri, agricultorii, fermierii, piscicultorii, silvicultorii se confruntă zilnic cu riscuri profesionale determinte și determinabile ce le pun în pericol sănătatea și siguranța, chiar viața, cu toate că muncesc în natură, prin utilizarea pesticidelor specifice, expunându-se la substanțe chimice toxice, prin inhalare, în timpul și după utilizare, prin absorție, pielea fiind, în loc de scut, chiar mediul favorizant, sau prin ingerare, de la apă contaminată, până la consumul de alimente și băuturi, din pricina nerespectării condițiilor de igienă.

Și, în aceste condiții, nu doar lucrătorii sunt cei care pot fi afectați, pentru că mulții locuiesc chiar în mediul în care muncesc zi de zi, ceea ce înseană, implicit, expunerea familiilor lor la aceste substanțe toxice, un real pericol pentru viață, pentru om, pentru lucrătorul ce manipulează efectiv produsele chimice, dar și pentru cei ce intră în contact cu acesta, afectându-i deopotrivă, direct și indirect, pe termen scurt și lung.

De aceea s-au instituit normele  juridice în materie de SSM, deci în vederea creării unei culturi a securității și sănătății în muncă, cultură ce trebuie să se fundamenteze pe piloni împortanți:

@   pilonul evaluării, prin care să se identifice toate pericolele existente în mediul de lucru urmărit, și, odată indentificate, să se evalueze riscurile generate de aceste pericole iminente, în special cele greu depistabile,

>    pilonul măsuriorscutul de protecție față de acești factori de risc tocmai identificați și evaluați:

6 Prevenția – care urmărește reducerea riscului de producere al unui accident sau evveniment SSM, ori apariția sau dezvoltarea unor boli profesionale specifice, prin:

Măsuri tehnice: acele proceduri ce trebuie puse în practică, direct, precis și fără nicio întârziere asupra factorului de risc, întru anticiparea efectelor sale distructive, eliminându-i sau reducându-i efectele

Măsuri de organizare, de administrare – concepute pentru schimbarea modului de abordare a muncii, crearea unui stil de lucru sănătos și sigur, prin eficientizarea procesului de muncă, cu urmărirea creșterii randamentului lucrătorului

M Protecția – care trebuie să aibă o dublă expresie:

Măsuri colective care să restrângă riscul și efectele sale asupra lucrătorului

Măsuri individuale, deci pliate pe nevoile stricte ale fiecărui lucrător în parte, de cerințele postului săi – echipamente individuale de protecție

N   Atenuarea – prin care se urmărește minimizarea gravității efectelor, daunelor materiale și umane, ca urmare a unui accident sau eveniment de muncă

 

&   Pilonul instruirea și formării lucrătorilor, cu participarea activă a acestora, dar și a antreprenorului, condcerii, care să vizeze riscurile, măsurile adoptate, dar și controlul permanent asupra activității întreprinderii sub lupa unor posibile disfuncționalități ulterioare sau chiar scăparea de sub control a unor situați, aparent lipsite de pericol.

 

Prin urmare, de ce joacă protecția muncii un rol primordial în sfera antreprenorială și cum poate influența activitatea lucrătorilor?

 

Ei bine, pentru că majoritatea lucrătorilor petrec zilnic, cel puțin 8 ore la locul de muncă, fie că este vorba despre un birou, o fabrică, o uzină, un atelier, o platformă petrolieră, o mină, un ogor.

Un minim de 8 ore care se traduce, de cele mai multe ori, prin activități contracronomentru, activități neprevăzute, deci stres, dar și rutină, pentru alții, cu activități mai statice, mai puțin solicitante ca stimulent al adrenalinei, dar la fel de epuizante. Alți lucrători sunt expuși unor agenți biologici, substanțe toxice, alții radiațiilor, electricitate, gazelor, zgomotului, temperaturilor extreme și alte condiții favorizante pentru accidentări sau boli profesionale.

 

În consecință, locul de muncă trebuie să fie sănătos și sigur, de aceea atât antreprenorul, angajatorul tău, dar și tu, lucrătorule trebuie să vă asumați răspundera față de securitatea și siguranța voastră în cadrul colectiv, față de mediul de lucru, față de proria siguranță, în cele din urmă.

SSM ul este sau ar trebui să fie răspunderea voastră legală și etică, deopotrivă, un angajament asumat față de voi, față de competitorii din piața muncii.

Pentru că, din cauza lipsei asumării, a inexistenție unei culturi reale a securitățiii și sănătății în muncă, trecând deci peste pilonii pe care ar trebui să se sprjine și să crească această cultură, ignorând riscurile inerente domeniului de activitate în care activați, accidentele și bolile profesionale sunt pretutindeni și au un preț… chiar inestimabil.

 

Tu vrei să știi cât costă un accident sau o boală profesională neanticipată?

Află care sunt costurile reale ale unui risc neasumat, atât prin ochii tăi de anterprenor, cât și pin ochii tăi de lucrător, consutând material nostru următor, atât pe pagina nostră oficială de Facebook, cât și pe site www.rsge.ro.

Vezi turnura și efectele unui pericol ce putea fi prevenit, potejat sau atenuat, dar care a fost ignorat, și, în consecință, s-a răsfrâns asupra mediului tău de lucru, răsfrângere pentru care tu, antreprenorule, dar și tu, lucrătorule, veți suporta consecințe costisitoare.

Alege chibzuit unde vrei să te poziționezi, într-un antreprenoriat construit reponsabil și etic, pe baze sigure și trainice sau într-un antreprenoriat construit cu o pseudo responsabilitate, animat de un succes răsunător și rapid, dar care nu ține cont de repercusiuni

Nu uita, succesul adevarat se clădește în timp, având grijă de toate aspectele ce definesc antreprenoriatul, nu doar de profit!

 

Te-ar mai putea interesa :

• Cum faci evaluarea riscului la securitatea fizica, rapid si eficient?
Cum faci evaluarea riscului la securitatea fizica, rapid si eficient? Iata cateava idei, propuneri si solutii pentru ca acest proces sa se desfasoare cum iti doresti. Atunci cand vorbim despre eficienta, cu siguranta ne referim implicit, la scopuri. Obiectivele profesionale pe care le avem ca manag   • Mintea neinteleasa
Verificam cele mai puternice echipamente folosite pe fiecare loc de muncă. Se impiedica, cad si isi lovesc masinile în timp ce privesc în jos concentrati asupra telefoanelelor mobile. Acestea interzic echipamentele individuale de protectie și se rănesc folosind unelte familiare. Ei f   • Mai mult de 30 de obligatii pe linie SSM ale angajatorilor
Nu ne-am propus sa realizam in acest articol o lista exhaustiva a obligatiilor angajatorului pe linie SSM. Insa, dorim sa semnalizam prezenta acestora  in numar mai mare de 30 in legislatia in vigoare. Acest lucru creste gradul de constientizare asupra  nevoii de management al timpului in   • Cine este responsabil sa traduca in limba romana cartea tehnica de securitate a unei masini industriale
Chiar daca lucrati in domeniu si nu este un termen nou, dorim sa incepem acest articol prin a explica ce este cartea tehnica de securitate. Cartea tehnica de securitate este documentul care permite exploatarea in conditii de securitate a utilajelor, motoarelor si masinilor industriale. Ea cuprinde p   • Importanta sigurantei la locul de munca
Importanta sigurantei la locul de munca Siguranta la locul de munca are importanta si prezinta interes atat pentru lucrator cat si pentru familia sau prietenii acestuia. Imbolnavirea profesionala sau accidentele la locul de munca pot avea urmari serioase si pot produce schimbari neplacute atat in viata angajatului cat si a apropiatilor ac   Vezi toate stirile din categoria Securitate si Sanatate in Munca

Ultimele noutatiSpecificitatea SSM   Ce este, până la urmă, Securitatea și sănătatea în muncă? Ce trebuie să înțeleg, ce trebuie să rețin, ce pot da la o parte din toată această informație stufoasă și gr
Citeste mai departe Cauti un evaluator de risc pentru compania ta?   Daca esti in cautarea unui evaluator de risc pentru compania, organizatia sau institutia pe care o conduci, trebuie sa stii ca esti la un telefon distanta de un specialist in acest domeniu. Probabil
Citeste mai departe Mintea neinteleasa   Verificam cele mai puternice echipamente folosite pe fiecare loc de muncă. Se impiedica, cad si isi lovesc masinile în timp ce privesc în jos concentrati asupra telefoanelelor mobile. Ac
Citeste mai departe

ProtectiaMuncii-EvaluareRisc.ro:
Abilitare Cariere Despre noi Ghid alegere stingatoare Intrebari frecvente Legislatie Parteneri Utile Contact
Suntem pe:

 Facebook

YouTube

 Youtube

Google+

 Google+

 

Tel: 0748.028.457

 Echipamente SSM si PSI

 

 ANPC