Securitate si Sanatate in Munca – Despre protectia muncii in constructii

Solicita oferta PaginiStiriVideoCOR SERVICIU CLIENTI : 0748.028.457 contact@rsge.ro  


RSGE Breadcrumbs arrowStiri Breadcrumbs arrowSecuritate si Sanatate in Munca Breadcrumbs arrowDespre protectia muncii in constructii

Despre protectia muncii in constructiiDespre protectia muncii in constructiiUltima actualizare: 2015-09-07 15:56:34

Intr-o tara in care numarul accidentelor de munca este din ce in ce mai mare, respectarea normelor de protectia muncii in constructii poate insemna diferenta dintre viata si moarte.

Conform unui studiu pe teritoriul Uniunii Europene si publicat de ESAW (Statistici Europene privind Accidentele la Locul de Munca), Romania se afla pe locul al doilea in topul accidentelor grave si mortale care au loc la locul de munca.
In domeniul constructiilor, numarul accidentelor este ingrijorator de mare. Prin respectarea normelor de protectia muncii in constructii, numarul evenimentelor se poate reduce considerabil.

Un studiu arata faptul ca 48,5% din accidentele grave de munca care au avut loc in Uniunea Europeana au avut loc in domenii precum constructiile, transportul sau agricultura. Pentru a preintampina aceste evenimente tragice, fiecare tara a adoptat un set de norme specifice de prevenire a accidentelor de munca.
Normele de protectie a muncii in constructii au caracter obligatoriu, cuprind masuri de prevenire a accidentelor si bolilor specifice acestui sector de activitate si au aplicabilitate nationala. Scopul acestor prevederi este acela de a asigura un climat de securitate a muncii.
Toate aceste norme de protectia muncii in constructii se aplica tuturor persoanelor juridice sau fizice care intreprind activitati de constructii, cat si angajatilor cu contracte de munca, sau alte forme legale.

Evaluarea riscurilor se face prin examinarea atenta a elementelor ce ar putea provoca vatamari persoanelor implicate in desfasurarea activitatii pentru a putea lua masurile necesare pentru prevenirea eventualelor prejudicii.
O evaluare corespunzatoare si adecvata trebuie sa conduca la stabilirea unor masuri potrivite de preventie pentru protejarea angajatilor si a tuturor persoanelor prezente pe santier.

In sectorul constructiilor cele mai grave accidente, de obicei mortale, sunt cele cauzate de caderile de la inaltime. Un prim sfat de care trebuie tinut cont este acela de a reduce pe cat de mult riscul acestor caderi prin asigurarea celor care lucreaza la inaltime cu sisteme corespunzatoare, conforme cu normele de protectia muncii in constructii.
Caderea de obiecte reprezinta un alt risc, acesta trebuie prevenit in primul rand prin asigurarea obiectelor cu care se lucreaza la inaltime si in al doilea rand prin instruirea personalului prezent pe santier sa poarte mereu casca de protectie.

Un al risc pentru sanatate il prezinta lucrul cu anumite substante periculoase precum solventii, pulbere de siliciu sau ciment.
De asemenea, nu este de ignorat nici faptul ca munca pe santierul de constructii este zgomotoasa, iar acest lucru ii poate afecta pe termen lung pe lucratorii de pe santier.

Un mediu de lucru sanatos si sigur joaca un rol important in calitatea vietii unei persoane. Accidentele grave produse la locul de munca nu afecteaza doar persoana in sine, afecteaza atat familia victimei, cat  si angajatorul si are impact asupra comunitatii din care victima face parte. Aceste evenimente pot aduce grave prejudicii de imagine companiei, chiar si economice, in cazul in care partea vatamata se hotaraste sa ceara despagubiri. Cel mai simplu mod de a preveni astfel de evenimente este respectarea normelor de protectia muncii.

 

 

Te-ar mai putea interesa :

• Specificitatea SSM
Ce este, până la urmă, Securitatea și sănătatea în muncă? Ce trebuie să înțeleg, ce trebuie să rețin, ce pot da la o parte din toată această informație stufoasă și greu digerabilă care mie, ca antreprenor, îmi impune atâtea rigori?!?   • Cum faci evaluarea riscului la securitatea fizica, rapid si eficient?
Cum faci evaluarea riscului la securitatea fizica, rapid si eficient? Iata cateava idei, propuneri si solutii pentru ca acest proces sa se desfasoare cum iti doresti. Atunci cand vorbim despre eficienta, cu siguranta ne referim implicit, la scopuri. Obiectivele profesionale pe care le avem ca manag   • Mintea neinteleasa
Verificam cele mai puternice echipamente folosite pe fiecare loc de muncă. Se impiedica, cad si isi lovesc masinile în timp ce privesc în jos concentrati asupra telefoanelelor mobile. Acestea interzic echipamentele individuale de protectie și se rănesc folosind unelte familiare. Ei f   • Mai mult de 30 de obligatii pe linie SSM ale angajatorilor
Nu ne-am propus sa realizam in acest articol o lista exhaustiva a obligatiilor angajatorului pe linie SSM. Insa, dorim sa semnalizam prezenta acestora  in numar mai mare de 30 in legislatia in vigoare. Acest lucru creste gradul de constientizare asupra  nevoii de management al timpului in   • Cine este responsabil sa traduca in limba romana cartea tehnica de securitate a unei masini industriale
Chiar daca lucrati in domeniu si nu este un termen nou, dorim sa incepem acest articol prin a explica ce este cartea tehnica de securitate. Cartea tehnica de securitate este documentul care permite exploatarea in conditii de securitate a utilajelor, motoarelor si masinilor industriale. Ea cuprinde p   Vezi toate stirile din categoria Securitate si Sanatate in Munca

Ultimele noutatiSpecificitatea SSM   Ce este, până la urmă, Securitatea și sănătatea în muncă? Ce trebuie să înțeleg, ce trebuie să rețin, ce pot da la o parte din toată această informație stufoasă și gr
Citeste mai departe Cauti un evaluator de risc pentru compania ta?   Daca esti in cautarea unui evaluator de risc pentru compania, organizatia sau institutia pe care o conduci, trebuie sa stii ca esti la un telefon distanta de un specialist in acest domeniu. Probabil
Citeste mai departe Mintea neinteleasa   Verificam cele mai puternice echipamente folosite pe fiecare loc de muncă. Se impiedica, cad si isi lovesc masinile în timp ce privesc în jos concentrati asupra telefoanelelor mobile. Ac
Citeste mai departe

ProtectiaMuncii-EvaluareRisc.ro:
Abilitare Cariere Despre noi Ghid alegere stingatoare Intrebari frecvente Legislatie Parteneri Utile Contact
Suntem pe:

 Facebook

YouTube

 Youtube

Google+

 Google+

 

Tel: 0748.028.457

 Echipamente SSM si PSI

 

 ANPC