Igiena – Igiena si curatenie

Solicita oferta PaginiStiriVideoCOR SERVICIU CLIENTI : 0748.028.457 [email protected]  


RSGE Breadcrumbs arrowStiri Breadcrumbs arrowIgiena Breadcrumbs arrowIgiena si curatenie

Igiena si curatenieIgiena si curatenieUltima actualizare: 2014-08-26 12:29:19

Igiena si curatenie – proceduri de curatenie si dezinfectie:

Curatenia  reprezinta   cea  mai   raspandita  metoda  de  decontaminare   si   consta  in îndepartarea   microorganismelor  de pe suprafete, obiecte, tegumente, odata cu îndepartarea prafului si a substantelor organice. Corect aplicata, curatenia poate avea eficienta de 95-98%. Curatenie se realizeaza prin :
– spalare ;
– stergere ;
– aspirare ;
– periere.

Dezinfectia reprezinta metoda de decontaminare , cu eficienta ce poate ajunge la 99-99,9 %, prin care se distrug formele vegetative ale microorganismelor, in scopul prevenirii infectiilor si bolilor transmisibile.

Produse pentru curatenie si dezinfectie:
– sapunuri ;
– detergenti (neutri sau lichizi universali, detergenti alcalini sau decapanti, detergenti acizi  sau detartranti ) ;
– pulberi abrazive :
– dezinfectanti.

Materiale utilizate la curatenie si dezinfectie:
– maturi, perii, T-uri, mopuri pentru îndepartarea prafului si gunoiului de pe pavimente ;
– galeti, carucior pentru curatenie destinat transportului materialelor de intretinere putin voluminoase (detergent, dezinfectant, saci pentru deseuri);
– accesorii : manusi menaj cu utilizare muitipla, manusi nesterile din latex.
Materialele destinate intretinerii curateniei se utilizeaza la maximum de eficienta, respectand regulile de igiena, pentru ca dezinfectia si curatenia sa-si atinga scopul, acela de eliminare a microorganismelor.

Reguli de intretinere a ustensilelor de curatenie.
1. Reguli generale
– zilnic , dupa fiecare curatenie si la finalul programului de lucru, ustensilele se spala, se dezinfecteaza si se pun la uscat;
– personalul care executa operatiunile, poarta manusi de latex nesterile.

2.Tehnica de lucru.
– materialul moale, reciclabil, se spala cu apa calda si detergent, se clateste, se scufunda in solutia de dezinfectie; dupa încheierea timpului de contact se stoarce si se pune la uscat;
– ustensiIele se spala cu apa calda si detergent; se clatesc, in functie de materialul din care sunt confectionate si de complexitatea lor, se dezinfecteaza prin scufundare sau prin stergere cu o laveta imbibata in solutie dezinfectanta, compatibila cu materialul tratat; se clatesc si se lasa la uscat;
– curatarea si dezinfectia ustensilelor complexe (perii detasabile, manerul periilor) se efectueaza in functie de recomandarile producatorului ;
– galetile de curatenie se curata si se dezinfecteaza ;
– manusile cu utilizare multipla se spala, se dezinfecteaza si se lasa la uscat.

Tehnici principale de întretinere a curateniei si dezinfectie a suprafetelor

1. Pavimentul
– Curatenia zilnica : vizeaza indepartarea prafului de pe paviment prin maturare umeda , urmata de spalare.
– Maturatul umed: are ca scop indepartarea prafului si gunoiului. Se utilizeaza in acest scop matura sau perie cu maner, imbracata in laveta umezita. Are eficienta de 90% in indepartarea prafului.
Reguli generale:   
– pavimetul se debaraseaza de resturi grosiere;
– matura trebuie bine curatata si scuturata.
In tot timpul operatiunii, matura nu se ridica de pe paviment si nu se fac pasi înapoi, pentru a evita imprastierea murdariei.
Tehnica de lucru :
Se matura initial de-a lungul marginilor incaperii, la colturi si sub mobilier, apoi restul suprafetei, maturatul  incheindu-se la usa de intrare. 
Se strange gunoiul in faras si se arunca in sacul colector.
Matura (laveta) se clateste dupa fiecare incapere maturata.
Se interzice maturatul uscat in incaperi, locuri aglomerate sau circulate.
Spalarea pavimentului vizeaza indepartarea la maxim a murdariei vizibile si scaderea numarului de microorganisme (actiune chimica si mecanica) si se efectueaza dupa maturatul umed, utilizindu-se laveta cu teu.
Tehnica de lucru
Se umple galeata ¾  cu apa si se adauga detergentul riguros dozat.
Se scufunda laveta in solutia de detergent, se stoarce si se aseaza pe talpa T-lui.
Se spala pavimentul in benzi regulate, descriind  8-uri .
Ingrijitorul ramane permanent in partea uscata a pavimentului.
Cand este necesar, se clateste laveta, se stoarce si se scufunda din nou in solutia de spalare.
Solutia de spalare se schimba cand se murdareste (hol) si dupa spalarea fiecarei incaperi din agentie

2. Suprafetele verticale
Suprafetele verticale (pereti vopsiti in ulei, faiantati, cu tapet lavabil, geamuri) se pot murdari cu fluide biologice sau se pot contamina cu mina murdara.
 Intretinerea curateniei peretilor :
a ) Zilnic : se curata numai zona de contact cu mainile.
b) Periodic :

– se aeriseste incaperea ;
– se protejeaza pavimentul;
– se spala cu miscari de jos in sus ;
– se clateste suprafata spalata cu apa de sus in jos ;
– se usuca.

3. Intretinerea curateniei ferestrelor
Tehnica : – se protejeaja pavimentul ;
                – se deschide fereastra ;
                – se sterge de praf,, se spala, se clateste incepand cu interiorul ramei, apoi exteriorul acesteia ;
                – se spala sticla, se usuca, se verifica rezultatul prin transparenta.
Curatenia periodica: o data pe luna /se  efectueaza curatenia generala in firma , utilizand produse de intretinere a curateniei si substante dezinfectante adecvate fiecarui spatiu.

4. Intretinerea curateniei si dezinfectia pe coridoare si holuri
Holurile de la intrare si coridoarele sunt zone de circulatie intensa. In functie de cat este de circulata zona, curatarea pavimentului se efectueaza intr-o zi ori de cate ori este necesar.
Mentinerea curateniei in aceste zone contribuie la imaginea pe cara si-o fac persoanele cu acces in spatiul firmei, privind:

a) Intretinerea zilnica
Coridoare, holuri :

– cu laveta inmuiata in detergent-dezinfectant, se sterg de praf usile si mobilierul ;
– se curata pervazurile , portiunile murdarite ale peretilor , usilor si geamurilor ;
– se golesc recipientele pentru deseuri, se curata si se pun in interior saci colectori noi;
– pavimentul se matura umed, se spala cu solutie de detergent, se clateste si se dezinfecteaza.

b) Intretinerea periodica
Coridoare : 

– saptamanal :  se curata si se dezinfecteaza usile si peretii;
– trimestrial : – se curata si se dezinfecteaza peretii si gurile de aerisire ;
                        –  se racleaza depunerile aderente pe paviment;
                        – se curata de praf plafonul si corpurile de ilumiiiat   
Responsabilitatea curateniei si dezinfectiei revine ingrijitoarei din firma, prin fisa postului.
Evaluare: Organizatorul activitatii de turism contoleaza zilnic rezultatele obtinute si supravegheaza respectarea calendarului stabilit pentru curatenia periodica.

5. Intretinerea curateniei si dezinfectia grupurilor sanitare
Intretinerea curenta se efectueaza zilnic.
Reguli generale : – curatarea suprafetelor se realizeaza cu lavete inmuiate in solutie de detergent sau cu pulbere abraziva, in cazul depunerilor persistente.
Se folosesc lavete diferite pentru stergerea pavimentelor, chiuvetelor, peretilor, wc-urilor. Lavetele se clatesc dupa fiecare suprafata stearsa.
Tehnica de lucru:
– spatiile sunt permanent ventilate, pe parcursul activitatii de curatenie ;
– se curata si se dezinfecteaza : – pervaz, portiuni murdare ale peretilor, geamuri, usi;
– intrerupator electric, balamale, manerul usilor ;
– obiecte sanitare.
– se matura umed pavimetul si se strang cu farasul deseurile din interiorul incaperii;
– se golesc recipientele pentru deseuri, se spala, se dezinfecteaza si se pun saci noi in interior;
– se curata si de dezinfecteaza sifoanele de pardoseala ;
– se spala si se dezinfecteaza pavimentul.
Intretinerea periodica:
-se efectueaza saptamanal, cand se dezinfecteaza peretii faiantati, usile, pervazurile.

6. Curatarea si dezinfectia obiectelor sanitarelor, sifon chiuveta, sifon pardoseala      
Intretinerea curateniei si dezinfectia corecta si regulata a obiectelor sanitare sta la baza igienei corecte a mainilor .
Obiectele sanitare (chiuveta, dus, wc) sunt locuri unde exista umezeala iar curatenia si dezinfectia lor stau la baza prevenirii infectiilor cu germeni (pioceanic, proteus, Serratea, Trichomonas etc.)
 

a) Chiuvete, bazine de spalare (portelan, inox, email) :
Se curata in urmatoarea ordine: portiune de dedesubt, margine baterie, interiorul cuvelor, guri de scurgere.
Se clatesc si se sterg cu laveta înmuiata in solutie dezinfectanta in aceeasi ordine.
Se dezinfecteaza sifonul de scurgere. Periodic sifonul de scurgere trebuie curatat.

Tehnica de lucru :

-sifonul se demonteaza, se curata cu perie si detergent, se clateste, se imerseaza 20 min. in solutie dezinfectant si se monteaza la loc. Manevrele se executa de catre instalatori. Dezinfectia sifonului chiuvetei fara demontare si a sifonului de pardoseala se efectueaza zilnic.

Tehnica de lucru :
  – se varsa solutie clorigena in canalul de scurgere, in cantitate de 250 ml.  pentru  sifoanele de chiuveta, respectiv 500 ml pentru sifoanele de pardoseala;
 – se lasa sa actioneze 10 min.;
 – se clateste abundent cu apa.
 Curatarea sifonului de pardoseala se efectueaza zilnic cu ajutorul periei inmuiata in solutie de detergent sau pulbere abraziva.
 

b) Vasul w.c.
Tehnica de lucru:    
–  se goleste in vasul W.C. apa din recipientul in care se gaseste peria pentru curatarea wc., se trage apa, apoi se clateste peria ;
– cu laveta, se curata in urmatoarea ordine : exteriorul rezervorului de apa, exteriorul vasului W.C, colacul, capacul W.C. ;
– interiorul vasului W.C. si recipientul pentru perie se curata cu peria si solutie detergent iar in cazul depunerilor persistente , cu pulbere abraziva ;
– dezinfectia se efectueaza prin stergerea suprafetelor in aceeasi ordine.
Nu se introduce dezinfectant in bazinele de apa ale W.C.-urilor.
–  recipientul pentru perie se umple ¾ solutie dezinfectanta.
 

Detartrarea
Depozitul   de  tartru   favorizeaza   dezvoltarea  microorganismelor.   Ritmul   efectuarii detartrarii depinde de duritatea apei. Agentii detartranti nu se amesteca cu alte produse de curatenie sau cu alte substante chimice, datorita riscului de reactii chimice necontrolate, cu producere de accidente.
Tehnica de lucru :
– robinetii se desurubeaza , se imerseaza in solutia detartrant , apoi se clatesc. Cu laveta inmuiata in detartrant se sterg si suprafetele pe care se fixeaza robinetii, apoi acestia se monteaza Ia loc. Operatiunea se executa de catre un instalator.
– obiectele sanitare se sterg cu laveta inmuiata in solutia detartrant, dupa care se clatesc.
– detartrarea wc.-ului se face inainte de curatarea lui.
Responsabilitatea curateniei si dezintectiei in grupurile sanitare si in spatiile pentru depozitarea temporara a deseurilor revine ingrijitoarei de curatenie, prin prevederile fisei postului.
Conducatorul controleaza zilnic, rezultatele obtinute si supravegheaza respectarea calendarului stabilit pentru curatenia periodica.
Reguli de prevenire a infectiilor in firma in conformitate cu prevederile in materie de igiena a sectiei, periodic se efectueaza dezinfectia si decontaminarea spatiilor 

Decontaminarea se va efectua respectand urmatorul protocol :
A) In cursul manevrelor de decontaminare se utilizeaza echipament de protectie: halat, manusi, sort impermeabil, cizme de cauciuc, masca. Materialele utilizate la efectuarea curateniei intr-o incapere  nu se utilizeaza pentru curatarea altor spatii.

B) Mobilierul
– se decontamineaza prin  acoperire/stergere  cu solutie clorigena 2 tb./ litru apa, timp de contact = 30 min. ;
– se spala cu solutie detergent;   
– se dezinfecteaza prin stergere cu solutie clorigena 1 tb./2 litri apa
C) Suprafetele contaminate cu pete:
– se decontamineaza prin acoperire 15 min.(cu solutie clorigena 1 tb./ 500 ml.apa, apoi solutia se colecteaza cu camp absorbant;
– se spala cu solutie detergent;
– se dezinfecteaza prin stergere cu solutie clorigena  1 tb./2 litri .apa, ;
D) Suprafete (paviment , pereti faiantati, mobilier) care nu au fost contaminate cu pete :
– se spala cu solutie detergent;
– se dezinfecteaza cu solutie clorigena 1 tb./ 2 litri apa.
E) Echipamentele de munca :
– dupa utilizare, se decontamineaza prin imersie in solutie clorigena, 2 tb./litru apa, 30 minute ;
– se spala cu solutie detergent evitand taierile si intepaturile accidentale ;
– se dezinfecteaza prin imersie 30 min. in solutie clorigena 1 tb. / 2 litri apa.
F) Dezinfectia terminala completeaza curatenia generala in spatiile cu risc infectios crescut, in situatia in care s-au generat aerosoli contaminati.
G) Gestiunea deseurilor
– materialele  de unica utilizare  folosite  la decontaminare ( manusi, masti, campuri absorbante) se trateaza ca deseuri infectioase si se preiau de neutralizatorul autorizat.
Se colecteaza separat deseurile infectioase , cele intepatoare-taietoare si cele asimilabile cu deseurile menajere.
H) Echipamentul de protectie reutilizabil (sorturi impermeabile) se dezinfecteaza prin stergere cu solutie clorigena 1 tb./ 2 litri apa.
I) Materialele utilizate la efectuarea curateniei :
– galetile se spala cu solutie detergent si se sterg cu solutie clorigena 1 tb. / 5 litri apa ;
– mop-urile se spala cu detergent si se scufunda 30 min. in solutie clorigena 1 tb. / 5 litri apa. Se pun apoi la uscat, pana la urmatoarea folosire.
J ) Sifonul de pardoseala se curata si se dezinfecteaza cu solutie clorigena 1 tb./2 litri apa.

CLORAMINA B
DEZINFECTANT EXTERN 1 TB  Cloramina B si excipienti
MOD DE INTREBUINTARE:
–   pentru dezinfectia mainilor si spalaturi externe   – 2-6 comprimate / 1 LITRU apa
–    pentru dezinfectia incaperilor si a instrumentarului – 10 comprimate / 1 LITRU apa
–   pentru sterilizarea apei potabile – 1 comprimat / 40 LITRI apa
PRECAUTII:
–    a nu se lasa la indemana copiilor
–    a se pastra bine inchis, in ambalajul original

citeste mai departe

Te-ar mai putea interesa :

Vezi toate stirile din categoria Igiena

Ultimele noutatiSpecificitatea SSM   Ce este, până la urmă, Securitatea și sănătatea în muncă? Ce trebuie să înțeleg, ce trebuie să rețin, ce pot da la o parte din toată această informație stufoasă și gr
Citeste mai departe Cauti un evaluator de risc pentru compania ta?   Daca esti in cautarea unui evaluator de risc pentru compania, organizatia sau institutia pe care o conduci, trebuie sa stii ca esti la un telefon distanta de un specialist in acest domeniu. Probabil
Citeste mai departe Mintea neinteleasa   Verificam cele mai puternice echipamente folosite pe fiecare loc de muncă. Se impiedica, cad si isi lovesc masinile în timp ce privesc în jos concentrati asupra telefoanelelor mobile. Ac
Citeste mai departe

ProtectiaMuncii-EvaluareRisc.ro:
Abilitare Cariere Despre noi Ghid alegere stingatoare Intrebari frecvente Legislatie Parteneri Utile Contact
Suntem pe:

 Facebook

YouTube

 Youtube

Google+

 Google+

 

Tel: 0748.028.457

 Echipamente SSM si PSI

 

 ANPC